Joep van Deudekom

Van Deudekom werd op 28 maart 1960 geboren in Amsterdam. Hij volgde het vwo en hierna ging hij naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Na het afronden van zijn studie ging hij werken als gymnastiekleraar. Na enkele jaren leraar te zijn geweest, ging hij Nederlands recht studeren aan de Universiteit van Amsterdam, om vervolgens docent privaatrecht aan de Hogeschool Alkmaar te worden. Ondertussen trad hij af en toe nog op met Heerschop en Waas, die hij op de ALO had ontmoet. Na een optreden op een jubileumavond van de ALO, besloot Van Deudekom in 1986, samen met Heerschop, Waas en muzikaal begeleider Pim van Asten, zich in te schrijven voor Cameretten. Hier wisten zij in 1987, onder de naam Niet Uit Het Raam, de finale te halen.

Hoewel de carrière van Niet Uit Het Raam zelf, waar Van Asten al snel afhaakte, maar langzaam van de grond kwam, werden Van Deudekom, Heerschop en Waas, soms in combinatie met elkaar, steeds vaker gevraagd als tekstschrijvers voor onder andere Ook dat nog!. In 1994 maakte hij voor de VARA een reeks jeugdprogramma’s onder de naam Het leven is… Verder maakte hij deel uit van het vaste cabaretteam van het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen en werd hij daarna een van de tekstschrijvers van het televisieprogramma Kopspijkers.

Sinds 2006 werkt Van Deudekom intensief samen met Rob Urgert. Samen maakten en presenteerden ze, in 2006, de populair wetenschappelijke quiz Onder de tram voor de VARA. Na één seizoen verkaste het programma naar Net5. Daar liep het nog twee seizoenen onder de titel Tussen de oren.

In 2011 maakte hij, met Urgert, zijn rentree bij de VARA als lid van het comedyteam in de programma’s PAUL! en Langs de Leeuw van Paul de Leeuw. Van 2013 tot en met 2018 was dit programma een zelfstandig programma onder de naam De Kwis.

Op 20 oktober 2016 begon Van Deudekom samen met Rob Urgert en Sophie Hilbrand bij BNN/NTR aan de achtdelige populair wetenschappelijke serie Het Instituut (producent Blazhofski). Dit programma werd verkocht aan Denemarken en Canada. Vanaf 2020 is het te zien als ‘100Humans’ op Netflix. In 2018 stopten Rob Urgert en hij ook met de Kwis om zich meer te gaan toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe tv-formats en eventprogramma’s.

In 2019 ontwikelde hij wederom met Rob Urgert en met Posvideo de tv-programma’s ‘Uur van de Waarheid’ (BNN-VARA NPO1 met Frank Evenblij), Magdat? (KRONCRV, NPO1 met Anita Witzier), ‘Schat, je kent me toch?’ (RTL4, met Robbert ten Brink).

Begin 2020 maakten zij, wederom samen met Blazhofski, een nieuw populair wetenschappelijk programma; getiteld Wie denk je wel dat je bent?. Het duo vergeleek in dit programma twee groepen van tegenovergestelde typen mensen met elkaar. Daarnaast bedachten en maakten zij ‘Quiz met ballen’ (BNNVARA, NPO1, Frank Evenblij, Posvideo) en fungeerden daar zelf als de VAR.

Van Deudekom schrijft columns en heeft diverse boeken op zijn naam staan.

Van 2002-2014 is Van Deudekom actief als radiocolumnist in de ochtend bij 3FM, waar hij begon in het radioprogramma Stenders Vroeg van Rob Stenders. Vanaf mei 2004 leest hij iedere dinsdag om kwart over negen zijn Joep van Deudecolumn voor het radioprogramma GIEL van Giel Beelen. In 2006 verscheen een verzameling van deze columns onder de titel Het perfecte cadeau. In 2008 en 2011 verschenen een tweede en derde verzameling onder titels Echt een aanrader en Vind ik leuk.

Samen met Rob Urgert schreef Van Deudekom in 2010, in de lijn met Tussen de oren, twee populair wetenschappelijke boeken. In het boek Waarom zit IK niet in Oranje? behandelen ze triviale vragen over voetbal. In Hoe word ik succesvoller dan mijn collega’s? proberen ze antwoord te geven op de vraag welke factoren van invloed zijn op een succesvolle loopbaan.

Terug naar programma.