Retourkoop.nl wint Circulair Compliment 2020

Het Circulair Compliment is dit jaar gewonnen door Retourkoop.nl. Wethouder Klaas Verschuure reikte vandaag namens de jury ‘digitaal’ de prijs uit: een cheque ter waarde van 2.500 euro. Met het Circulair Compliment worden circulaire initiatieven in Utrecht gewaardeerd en aangemoedigd. De publieksprijs gaat dit jaar naar Circle That. De prijs is een samenwerking van de Duurzame Week en de gemeente Utrecht. “Utrecht draagt circulaire initiatieven een warm hart toe”, legt wethouder Klaas Verschuure uit. “Daarom hebben we het Circulair Compliment in het leven geroepen, waarmee wij ondernemers en andere initiatiefnemers stimuleren om bij te dragen aan de volledig circulaire stad die wij willen worden.”

De vakjury bestond uit Joppe van Driel van het Utrecht Sustainability Institute, Margit Végh van de Duurzame Week en wethouder Klaas Verschuure (Circulaire Economie). In het juryrapport lichten zij de keuze voor Retourkoop.nl toe: “De jury vindt de groeiende stroom elektrisch afval een probleem dat meer aandacht verdient. Retourkoop.nl biedt een praktisch bedrijfsmodel voor reparatie en hergebruik en maakt de circulaire economie concreet. Daarnaast wil Retourkoop.nl consumenten bewust maken van de verspillende kant van hun webwinkel-gedrag.”

Podium en inspiratie
Het Circulair Compliment is bedoeld om Utrechtse initiatiefnemers en organisaties, die circulair ondernemen, een podium te geven. Zo komen ze prominenter in beeld én inspireren ze andere partijen en Utrechters met hun aansprekende circulaire initiatieven. Het Circulair Compliment leverde dit jaar negen inzendingen op. De vier genomineerden waren Circle That, GroenGoed, Fungi Factory, en Retourkoop.nl. De afgelopen weken verzamelden zij online ruim 1000 publieksstemmen. Circle That ontving dit jaar de meeste stemmen en kreeg de publieksprijs, een samenwerkings- en ondersteuningspakket van Duurzame Week.

Samen ontwikkelen
Circulair ondernemen brengt voor ondernemers en de gemeente nieuwe vragen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe verdienmodellen, geschikte locaties en wringende regelgeving. Alle deelnemers aan het Circulair Compliment kregen de vraag hoe de gemeente hen meer kan ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van hun circulaire initiatief. De gemeente wil naar behoefte de zogenaamde ‘groene loper’ inzetten. Zo kijkt de gemeente met duurzame initiatieven en bedrijven welke obstakels een initiatiefnemer tegenkomt en hoe die met de overheid zijn weg te nemen.

Wat doet de gemeente?
De gemeente heeft zich verbonden aan de ambitie van het Rijk om in 2050 volledig circulair te zijn. Het Actieprogramma Utrecht Circulair 2020-2023 beschrijft waar we als stad extra op in willen zetten tot en met 2023. Zo wil Utrecht een aantrekkelijke stad zijn voor circulaire bedrijven en koopt de gemeente zelf ook zo veel mogelijk circulair in. Hiervoor werkt de gemeente samen met innovatieve en duurzame bedrijven, ondernemers, organisaties en andere overheden in de stad, regio, landelijk en Europees.

De uitreiking is hier terug te kijken via het YouTube kanaal van Duurzame Week.

Terug naar home