Prov. Utrecht ontwikkelt tool solar carports

De provincie Utrecht wil de CO2-uitstoot flink verlagen en daarvoor moet veel duurzame energie worden opgewekt. De provincie stelt daarom een online tool beschikbaar, waarmee eigenaren van parkeerterreinen snel kunnen zien of het plaatsen van overkappingen met zonnepanelen (solar carports) interessant voor hen is. Een uitbreiding van dit soort overkappingen zorgt voor extra opwek van duurzame zonne-energie, waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de ruimte in onze drukbevolkte provincie.

Via de online tool Park the sun kunnen eigenaren van parkeerterreinen een snelle analyse maken om te kijken of het voor hen interessant is om solar carports te plaatsen. In de applicatie kunnen ze zien hoeveel energie er duurzaam wordt opgewekt op het parkeerterrein en wat de investeringskosten hiervoor zijn. Ook kunnen zij een analyse maken met welke financieringsconstructies of subsidies de business case interessant kan worden gemaakt. Ook andere mogelijkheden kunnen daarbij worden meegenomen, zoals het toevoegen van laadpalen voor elektrische auto’s.

Dubbel ruimtegebrek
Het overkappen van parkeerterreinen met zonnepanelen is een interessante optie in de zoektocht naar geschikte locaties voor duurzame energie. Naast zonnepanelen op daken, en bijvoorbeeld zonnevelden, zoeken we als provincie Utrecht naar andere mogelijkheden om voldoende energie duurzaam op te wekken en slimme combinaties te maken. Als je een parkeerterrein overkapt, zorg je daarmee voor dubbel ruimtegebruik. Daarnaast kunnen hierdoor auto’s ook afgeschermd worden van regen en hagel en op een warme dag in de schaduw staan.

De applicatie externe link is openbaar toegankelijk en zo kunnen naast de gemeenten ook inwoners, energiecoöperaties en projectontwikkelaars kijken welke locaties interessant zijn om met solar carports meer duurzame zonne-energie op te wekken.

Bron: Provincie Utrecht